32 jongeren in de leeftijd van 15-18 jaar uit alle windstreken van de wereld waren dit weekend in Den Haag/ Scheveningen om onder meer kennis te maken met de oer-Hollandse traditie van Sinterklaas. Ze waren hier op uitnodiging van de jeugdcommissies van de Haagse Rotaryclubs.

De jongeren, uit onder andere Chili, Argentinië, Verenigde Staten, Canada, Nieuw-Zeeland en Brazilië, maken deel uit van het uitwisselingsprogramma dat Rotary wereldwijd aanbiedt. Ze verblijven een jaar bij een Nederlands gastgezin en draaien gedurende die tijd mee in het leven alle dag. Ze gaan naar school, leren Nederlands, fietsen, eten pannenkoeken en maken zo kennis met de Nederlandse cultuur.

Enkele keren per jaar komen alle jongeren die verspreid in Nederland verblijven (Goes, Texel, Heerlen Eindhoven, Middelburg, Meppel, Enkhuizen, etc.) bij elkaar. Zo ook dit weekend. De regionale jeugdcommissie van de samenwerkende Haagse en Wassenaarse Rotaryclubs organiseerden dit jaar voor de 32ste keer een lang weekend dat geheel in het teken van oud-Hollandse gebruiken staat.

De jongeren bezochten de Tweede Kamer, vergaapten zich aan de Hollandse meesters in het Mauritshuis, en bonden de ijzers onder op schaatsbaan de Uithof. Ook raakten ze in de ban van de Sinterklaastraditie. Ze begroetten Sint tijdens zijn intocht en gingen vervolgens zelf als hulpsinterklazen aan de slag. Ze trokken lootjes, kochten een kadootje voor elkaar en maakten er een gedicht bij. Het avondbezoek van Sinterklaas in beach club Oscars leidde tot grote hilariteit. Net als de allerkleinsten zijn ze stomverbaasd als Sint uit zijn boek allerlei weetjes over de jongeren opleest. Zondagmiddag gingen de jongeren weer op weg naar hun tijdelijke Nederlandse gastouders. Een mooie herinnering aan een unieke traditie rijker!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *